loader
Zdrowie i dieta

Dieta na obniżenie cholesterolu

Prawidłowo dobrana dieta jest kluczem do obniżenia złego poziomu cholesterolu we krwi oraz zminimalizowanie prawdopodobieństwa wystąpienia groźnych dla zdrowia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoki cholesterol jest główną przyczyną tzw.: chorób cywilizacyjnych. Co jeść, żeby obniżyć cholesterol?

Podstawą do obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu jest zastosowanie diety, która będzie ograniczać ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego, bo to głównie on odpowiada za podniesienie cholesterolu we krwi. Aby utrzymać równowagę, zaleca się dostarczanie takich składników, które będą w stanie zastąpić produkty zwierzęce. Dzięki takiemu doborowi, można zmniejszyć ilość cholesterolu o aż 15%. Niezwykle ważna może się okazać wizyta u dietetyka, który od podstaw ustali liczbę posiłków oraz produkty najbardziej pożądane do spożycia. Samodzielne leczenie może nie przynieść oczekiwanych rezultatów, wprost przeciwnie, wywołać dolegliwości spowodowane obniżeniem dobrego cholesterolu, który jest potrzebny. 

Co obniża cholesterol?

Zastosowanie właściwej diety, która będzie w stanie skutecznie obniżyć poziom cholesterolu powinna opierać się na takich produktach jak:

  • Oliwa i olej rzepakowy - tłoczony na zimno, posiada wyłącznie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w naturalny sposób obniżają poziom złego cholesterolu. Są doskonałym zamiennikiem dla zwierzęcych produktów. Oliwę oraz olej rzepakowy można łączyć z wieloma sałatkami oraz surówkami. 
  • Ryby morskie - bogate w potrzebne kwasy tłuszczowe omega-3, które posiadają zdolność do obniżania cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Co więcej, regularne spożywanie ryb morskich może przyczynić się do obniżenia cienienia tętniczego. Niezwykle cenne są: śledzie, makrele, sardynki oraz łososie. Osoby, które jednocześnie są na diecie odchudzającej, powinny pamiętać, że ryby morskie są dosyć kaloryczne. 
  • Błonnik - największy sprzymierzeniec niskiego cholesterolu. Można go znaleźć w płatkach owsianych, płatkach jęczmiennych, suszonych śliwkach, gruszkach ze skórą, jabłkach ze skórką oraz wszelkich roślinach strączkowych takich jak: czerwona czy biała fasola. 
  • Awokado - skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, dzięki obecności kwasów tłuszczowych.
  • Orzechy i migdały - wykazują wysoką obecność wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ilość cholesterolu. Zaleca się spożywanie migdałów ze skórką, orzechów włoskich, ziemnych, brazylijskich oraz nerkowców. 
  • Cytrusy - obecność witaminy C sprzyja stopniowemu obniżaniu złego cholesterolu we krwi. Owoce cytrusowe, które posiadają kwas galakturonowy rozpuszczają złogi cholesterolu w tętnicach i zapobiegają powstawaniu nowych. Uważa się, że zjedzenie nawet jednego grejpfruta dziennie może obniżyć poziom cholesterolu LDL. 
  • Sterole i stanole - roślinne fitosterole są w stanie obniżyć poziom cholesterolu o 12% przy dziennej dawce 2g steroli oraz stanoli. Związki te można znaleźć w produktach mlecznych, serach, margarynach czy w pieczywie.